Vikend festival u Kikindi!

30. april 2023. Kikinda

Autor: Drozli

Festival TerraViva 2023 je dvodnevni multidisciplinarni festival koji ugošćava domaće i regionalne izvođače različitih muzičkih žanrova i svojim aktivnostima doprinosi unapređenju razvoja lokalne nacionalne kulturno-umetničke baštine kao i svesti o značaju kreativnog izražavanja.

Festival se održava za vreme manifestacije Internacionalni simpozijum skulpture Terra i sastoji se od muzičkih i edukativnih celina a za vreme festivala imaćeš priliku da učestvuješ u radionicama, čuješ najbolje regionalne bendove i di džejeve i degustiraš lokalne proizvode.

Uz trenutnu ponudu od sedam pivskih stilova, ove godine smo započeli proizvodnju bezalkolnih napitaka, pa je tako nastala i Kombuha – fermentisani osvežavajući gazirani napitak intenzivnog ukusa koji je širom sveta prepoznat kao zdravo i funkcionalno piće sa veoma niskim sadržajem šećera.

Ako u istom danu želiš i da naučiš i da gađaš sa lukom i strelom i da glumiš i da vajaš – na pravom si mestu, a uveče te čeka pažljivo biran muzički sadržaj. Pogledaj program Festivala u nastavku:

Gorica & The Grooveheadz je sastav mladih muzičara spontano okupljenih prilikom studija na jazz odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Bend je okupila kantautorka Gorica Šutić, koja potpisuje muziku, aranžmane i tekstove pesama. Zvuk benda izmiče žanrovskim odrednicama, ali je očigledan uticaj džeza, soula, gruva i elektronike. Ovaj sastav je naročito posvećen autorskom radu, a u njihovom repertoaru se mogu naći i obrade već postojećih numera, koje aranžmanski prilagođavaju svom senzibilitetu i zvuku.

Muzičari koji čine ovaj sastav su: Gorica Šutić, vokal, tekstopisac, kompozitor i aranžer, koja je poznata domaćoj publici i kao član benda “MING”; Stevan Milijanović, klavijaturista koji je autor, kompozitor i aranžer sastava “EJO” i “Ikigai Collective”, redovan je član mnogih beogradskih jazz sastava; Aleksa Milijanović, bubnjar, takođe član bendova “EJO”, “MING”, “Ikigai Collective”, “Bosque” i mnogih drugih; David Gegić, basista benda “MING”, “Bojan Cvetković Quartet”, “Ikigai Collective” i mnogih drugih; Stefan Stehlik, gitarista koji je član poznatog soul-funk benda MaraQYa.

Ovaj sastav nastupao je na Beogradskom jazz festivalu, Jazz In The Garden, Youth Jazz&Rock Festival, Arlemm, kao i u dobro poznatim beogradskim klubovima: Strogi Centar, Soul Society, KC Grad, Knap Klub, u novosadskom Soul Peddler-u, u Bačkoj Palanci… Jedan od najznačajnijih koncerata za ovaj sastav desio se 2022. godine na Musicology Sessions, gde su nastupali kao predgrupa čuvenog benda “Snarky Puppy”.

Sa sedištem u Severnoj Makedoniji, FUNK SHUI predstavlja eklektičan kolektiv koji je bio dovoljno radoznao da kontinuirano radi na izoštravanju svojih veština u pronalaženju novih načina muzičkog izražavanja. Sa albumom debi „Aether” 2012. godine, a potom i „R.E.M. 2015. godine, kao i EP „Impuls” 2018. godine, njihov rast i vizija mogu se hronološki pratiti i postaviti da predstave nešto što je teško definisati kao jedinstveni žanr, već više kao osećaj i uzrok.

FUNK SHUI je promenio pravac talasa modernog žanra i stvorio značajan i jedinstven put ka redefinisanju kvaliteta, izraza i čistog talenta širom regiona.

Kao zaista izvanredan i vredan bend u evropskom skupu umetnika u nastajanju, Funk Shui privlači oči i uši mnogih. Bend je već bio deo showcase programa MENT Ljubljana, Athens Music Week-a, PIN Music konferencije.

FUNK SHUI je uspeo da nastupi i tokom „leta tišine“, i očigledno, da inteligentno transformiše glad za adrenalinom, u neverovatna umetnička dela. Izuzetno važan komad uvršten u regionalni repertoar bio je uspeh singla METEORI – proglašen za singl godine 20`, od strane regionalne publike muzičkog portala „Balkan Rock“. Najnovija vest – Funk Shui je dao ozbiljno zrelu muziku, nakon čega je usledio zaista neverovatan video za VETER – singl koji je objavio Believe.Digital. Oba singla su samo iskra onoga što će doneti predstojeći album 2021. FUNK SHUI je nominovan za HEMI Music Awards 2021.

Dva stara prijatelja, iz Kikinde, koji ređe sviraju zajedno, ali kad se sretnu naprave roots reggae đir – upravo to možeš i očekivati na ovogodišnjem TerraViva Festivalu.

Boris Blaće od 2010. je muzički aktivan na Kanarskim ostrvima.  Pevač i trombonista. Jedan je od članova Barabas Sound System-a, član Lanzarote big benda. Učestvovao je na festivalima na svim Kanarskim ostrvima.

Martin Gak aka Martinees, aktivan na muzičkoj sceni 20 godina. Dj i perkusionista. Član Hornsman Coyote sound system tima od nastanka projekta (2006.g). Nastupao po svim manjim i većim festivalima na prostorima bivše Jugoslavije, takođe i širom Evrope.

Žanrovi: Roots Reggae, Dub, Steppas Dub, Hip – Hop, Funk.

Ljubičice su akademski elektro bluz duo iz budućnosti.

Suparništvo dva brata je gorivo koje pokreće bend. Višedecenijskaborba za nadmoć pravi od Ljubičicavrsne muzičare koji svojom svirkom ruše granice između žanrova.

Svoje mesto pod suncem Ljubičice zauzimaju početkom 2019. kada je njihov singl “Jedva čekam rat ljudi protiv mašina” sa lakoćom pokorio gotovo sve top liste regiona. Kako su raison d’être benda oduvek bili nastupi uživo, koriste ovu priliku da krenu na turneju na kojoj vezuju trideset koncerata, krunisanu nastupom na glavnoj bini Exit festivala. Turneja je bila potpuni uspeh, što dokazuju ushićene reakcije publike i kritičara.

Iste godine ulaze u svet filma kao autori muzike za seriju “Žigosani u reketu”, koja brzo postaje popularna među publikom regiona (IMDB rejting 8,6).

Pored nastupa, Ljubičice posvećeno grade karijeru studijskih producenata, u okviru koje sarađuju sa brojnim regionalnim zvezdama kao što su Sajsi MC, Buč Kesidi, LP Duo, ali i svetskim, poput Bila Dramonda. Oni su gear hajduci sa pančevačkog starog buvljaka koji ne prezaju od zabranjenih stvari u muzičkoj produkciji.

Put benda se i dalje nastavlja, njihov aktuelni projekat, Ljubičice 2.0, stapa pitke sci-fi gruvove, prkosni elektro fank, sa tematikom borbe Čoveka i Mašine, u jednu celishodnu i uzbudljivu ideju.

Članovi: Vuk Stevanović – Vokal, Bas, Ableton Live, Petar Stevanović – Vokal, Truba, Gitara

White City Soul je umetnički & DJ kolektiv iz Beograda koji već 5 godina briše granice između muzike, filma, umetnosti i kulture.

Od džez i filmskih festivala preko barova i klubova po celoj Evropi i mediteranu, kolektiv promoviše organski zvuk i mlade umetnike iz celog sveta. Njegov zvuk se ne može svrstati u jedan žanr, ali se može reći da je fuzija džeza, soula, fanka, diska, hip-hopa i organskog hausa.

Za one koji žele da nam pomognu u redukovanju količine otpada koji nastaje upotrebom jednokratnih plastičnih čaša, donosimo Drozli višekratne čaše koje će posetioci nakon korišćenja moći da ponesu sa sobom ili vrate u šank.

Vidimo se 21. i 22. jula u dvorištu ateljea Terra!

Podeli