Vikend u Muzeju!

30. april 2023. Kikinda

Autor: Drozli

Kikindska pivara Drozli i Muzej Terra udruženo organizuju prateći program ovogodišnje Evropske Noći Muzeja koji posetiocima omogućava celodnevni boravak ispunjen edukativnim sadržajem za decu i odrasle, u jedinstvenom kompleksu Muzeja Terra.

Pokretači Drozli ideje su master inženjer biohemijskog inženjerstva i biotehnologije Andrej Kukučka, i grafička dizajnerka i specijalistkinja ilustracije Katarina Kelić koji su nakon završenih fakulteta odlučili da se vrate u Kikindu i započnu malu proizvodnju, a kraft pivo vide kao veliku priliku za unapređenje lokalnog turizma i mapiranje Kikinde na svetskoj mapi zanatskog pivarstva.

Uz trenutnu ponudu od sedam nestandardnih pivskih stilova, pivara Drozli je ove godine započela proizvodnju bezalkolnih napitaka, pa je tako nastala i Kombuha – fermentisani osvežavajući gazirani napitak intenzivnog ukusa koji je širom sveta prepoznat kao zdravo i funkcionalno piće sa veoma niskim sadržajem šećera.

Za vreme manifestacije gosti će imati priliku da učestvuju u radionicama za sve uzraste, kao i da priststvuju otvaranju i prezentaciji izložbe „Olga Jevrić – kompozicija i struktura” povodom stogodišnjice rođenja istaknute jugoslovenske i srpske vajarke, akademika i legatora.

Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. Zbirka koju je umetnica zaveštala Srpskoj akademiji nauka i umetnosti dobila je 2015. godine status kulturnog dobra od nacionalnog značaja. Publici će ovom jubilarnom izložbom biti predstavljena dela iz dva legata umetnice koja su poklonjena SANU i Kući legata u Beogradu. Više od pet decenija plodonosnog stvaralaštva Olge Jevrić biće predstavljeno sa nekoliko desetina njenih dela, koja uključuju sve značajne cikluse i pojedinačne radove, sve do poslednjih radova u kojima su glavna preokupacija autorke taktilna svojstva materijala.

Pored radioničarskog programa i izložbi u Muzeju Terra, u objektu Akumulatorske stanice biće izloženi grafiti radovi Street Art umetnika iz kolektiva Beowallz, a za muziku će biti zadužen White City Soul – umetnički i DJ kolektiv iz Beograda koji već pet godina briše granice između muzike, filma, umetnosti i kulture. White City Soul promoviše organiski zvuk i mlade umetnike iz celog sveta a za njihov zvuk se može reći da je fuzija džeza, soula, fanka, diska, hiphopa i organskog hausa.

Događaj je prilagođen za boravak sa decom kao i ljubimcima. Takođe, posetioci koji žele da pomognu pivari Drozli u redukovanju otpada koji nastaje upotrebom jednokratnih plastičnih čaša, moći će da uzmu svoju Drozli višekratnu čašu koju mogu da zadrže ili vrate na kraju događaja. 

Program 19. Evropske noći Muzeja:
  • 18:00 – 19:00 Vajarska radionica za decu i odrasle uz asistenciju vajara i vajarki iz CLPU TERRA.
  • 18:00 – 19:00 Radionica Mapom do skulpture uz mentorstvo Desanke Ristić
  • 19:00 – 19:30 Radionica i takmičenje u ,,Topanju“ za decu i odrasle, sa dodelom nagrada
  • 19:30 – 20:00 Interaktivna radionica i prezentacija alternativne umetničke škole ,,Gusani u magli“, namenjena deci i odraslima
  • 20:00 – 20:30 „Olga Jevrić – kompozicija i struktura”, Otvaranje i prezentacija izložbe, rada i života Olge Jevrić
  • 20:30 – 21:00 Koncert i prezentacija profesora i učenika muzičke škole ,,Slobodan Malbaški“
  • 21:30 – 22:00 Nastup pevačke grupe ,,Melizmi“
Program Akumulatorska stanica:
  • 12:00-00:00 – Degustacija piva i Kombuhe
  • 19:00-00:00 – White City Soul
Za hvatanje najsučanijih momenata kao i do sad biće zadužen fotograf Miloš Ivetić Shvili.
Podeli